2009
Druckit alkohol? - Ja
Rökt?- ja
Snusat?- Nej
Varit full?- ja
Rökt vattenpipa?- Nej
Däckat?- Kommer inte ihåg:P
Blivit påkommen?- säkert?
Kysst en främling?- Tror inte de.
Fått ett sugmärke?- Nej
Gjort ett sugmärke? nej
Har strulat med fler än en person under 24 timmar?- Nej tror inte de nej..
kysst en kille i klassen?- nej, vilken klass?
Gjort något dumt?- Ja
Gjort något som du ångrar?- Ja
Strulat med ditt ex?- nej
Fixat dig i timmar?- Nej
Gråtit inför mer än 10 personer?- Nej
Smugit ut?- nej
Haft kvar känslor från ett tidigare förhållande? Nej
Sovit brevid någon av samma kön?- Ja
Sovit brevid någon av motsatt kön?- ja
Lekt med någons känslor?- ja
Älskat någon så du skulle kunna göra vad som helst för den?- ja
Gråtit dig till sömns?- Nej
Gråtit framför någon du älskar?- ja
Har haft sex ute i skogen?- nej inte i år ;)
Kysst en tjej?- ja
Vaknat av att du gråter?- nej
Skrikit ord som hora och slampa till någon- haha jo ;)
Mått bättre eller sämre av alkohol? - ja, Bättre en gång:D
Blivit slagen på skoj?- ja
Lärt känna över 10 stycken nya människor?- nej tror inte det är så många..
varit på sol semester?- no
Badat i havet?- ja
Har haft snöbollskrig?- nej
Sett en hel fotbollsmatch?- ja
Inte sovit på en hel natt?- ja
Varit på sjukhuset?- ja
Sovit i över 12 timmar?- ja
Sett en film mer än 10 ggr?- nej
Tagit någon på röven?- Ja :)
Lärt känna någon via internet?- nej
Velat dö- nej
Fått ett IG- nej
Åkt buss i över 10 timmar- ja sammanlagt under 2009 så.
Varit ute en hel natt- ja
Blivit tagen av polisen- Mm.
V.23 Lördag 26/12-09
Graviditetskalendern
Barnet:
Vikt: 600 gr och cirka 22 cm lång. Huvudets diameter är mellan 50-60 mm. Lårbenet ungefär 4 cm. Hudens pigment bildas. Barnet gör andningsrörelser och lungorna bildar lungblåsor. De är fyllda med fostervatten ända fram till födseln då det pressas ut när barnets bröstkorg kläms ihop i förlossningskanalen precis i födelseögonblicket.
Mamman:
Det är mer vanligt mot graviditetens sista veckor men en del kvinnor upplever redan nu hur livmodern av och till drar ihop sig. Dessa sammandragningar ses som ett tecken på att livmodern tränar sig inför det riktiga stora förlossningsarbetet. Samtidigt förbättras också blodcirkulationen till moderkakan vilket är gynnsamt för barnet Du får lättare den här typen av sammandragningar om du varit extra aktiv, när du tränat eller efter samlag. Det är inte farligt för barnet som ligger väl skyddad inne i livmodern. Du kan fortfarande motionera men lyssna på kroppen och ta fler vilopauser om sammandragningarna är besvärande.
v.22 idag
Barnet:
Barnets sinnen mognar och utvecklas för varje dag. Det känner med sina händer över ansiktet och kroppen. Smaklökarna på tungan utvecklas. Ögonlocken är fortfarande slutna. Du kanske upplever att barnet är mest aktivt när du själv vilar. Det är vanligt att barnet vaggas till sömns när du rör dig. När barnet är fött kanske ni upplever att barnet har kvar sin egen dygnsrytm. Det kan ta ett par månader för den nyfödda att anpassa sig och ställa om sig till er sovrytm. Barnet har nu lite hår och nackvirveln syns tydligt. Dess hjärta slår ungefär dubbelt så fort som ditt. De små öronen är mjuka men färdigformade och det hör allt mer av sin omgivning. Många menar att barnet har en fömåga att minnas röster och speciella musikstycken om man spelar de ofta under graviditeten. Huden är fortfarande tunn och rödaktig på grund av de ytligt liggande blodkärlen och att det inte lagt på sig något underhudsfett än.
Mamman:
Livmoderns övre kant når en bit ovanför naveln och det går att se utanpå magen när barnet rör sig. Ditt tandkött kan vara svullet, kanske blöder det lite när du borstar tänderna. De flesta gravida mår fortfarande bra vid den här tiden och det kan kännas avlägset att börja planera för sin föräldraledighet. Men det kan vara klokt att tänka igenom sin situation. De flesta kvinnor mår bra av att ta en paus innan barnet kommer och då är det viktigt att planera in den i tid. Kanske har du semester eller någon annan ledighet du kan ta ut? Du har annars rätt att vara föräldraledig från ditt arbete i 7 veckor innan beräknat förlossningsdatum.
v.21 i dag..
månad 5..
Hej då!!!
v.20 i dag.. halva tiden har gått nu..
Graviditetskalendern
Barnet:
Ditt lilla barn är ungefär 20 cm lång och väger runt 300 gram. Huvudets diameter är 43 mm. Hjärnan är inne i en intensiv utvecklingsperiod. Flera miljoner nervceller behövs för barnets motorik. Utvecklingen av nervbanorna resulterar i att barnet nu kan göra medvetna och mer koordinerade rörelser, som att suga på tummen och svälja fostervatten. Det är en medfödd reflex som är viktig för barnets överlevnad efter födelsen. Det övar sig inför den kommande amningen. Barnet simmar runt i nästan 1/2 liter fostervatten. Det sväljer hälften av denna mängd varje dygn och förnyar mängden genom att kissa ut det igen. Flera olika hudlager utvecklas och barnets hud tjocknar. Fosterfettet skyddar huden mot skavsår och hudsprickor. Barnets hjärta slår med mellan 110-160 slag i minuten.
Mamman:
Du har nu kommit precis halvvägs i din graviditet.
Livmoderns övre kant når till naveln. Som väl är finns det i dag ett stort utbud av mammakläder för alla smaker och plånböcker för nu kan du antagligen inte ha dina vanliga kläder längre. Är du trött kan en förklaring vara järnbrist. De flesta gravida behöver någon form av järntillskott från mitten av sin graviditet. Du har ökat din blodvolym med nästan 50%. Dessutom är det allt större barnets järnbehov mer påtagligt under den andra hälften av graviditeten. Rådgör med din barnmorska.